Lachen!

“Nou, deze kok hoeft niet te opteren voor de eerste Michelin-ster op Vlieland”, hoor ik de vrouw van het tafeltje naast ons zeggen. Ze zit tegenover haar man op een stukje aardappelgratin in te hakken. Eerder had ze al op hoge toon haar nood geklaagd over het tegenvallende weer en over het feit dat de helft van de winkels dicht is in februari. Dat dat toch allemaal niet normaal is! Want verder is er, op wandelen en fietsen na, ook al niets te doen op dit eiland. Haar mopperige woordenstroom past prima bij haar uiterlijk: een verbeten klein kopje met kort eigenzinnig grijs piekhaar en een bril waar je alleen al vanwege de kleur niet omheen kunt, haar mond vertrokken tot een streep. Haar man zit het goedzakkig aan te horen. Hij heeft zijn verzet tegen de zuurgraad van haar woorden al lang geleden opgegeven.

Geen lachebekje, denk ik terwijl ik haar observeer. Maar dan komt er ineens een zachtere gloed op haar gezicht. Ze richt zich tot hun hondje: een teckel met een schots geruit jasje aan. Die kan duidelijk geen kwaad doen in haar ogen en ik zie hoe de lach op haar mond haar hele gezicht en zelfs haar hele wezen lijkt te veranderen. Ik vraag me af hoe haar verhaal had geklonken als deze glimlach op haar gezicht was geweest. Dan was het vast niet mogelijk geweest om dezelfde stekelige woorden te kiezen.

Ik heb ooit een leuk onderzoekje gelezen. Een groep studenten wordt gevraagd om een stripverhaal te lezen en dat na afloop te beoordelen op grappigheid. De ene helft van de groep krijgt een potlood, dat ze in de lengte tussen hun tanden en kiezen moeten klemmen. De andere helft leest het zonder een potlood in hun mond. De groep met potlood vindt het stripverhaal aanzienlijk grappiger dan de groep zonder. De verklaring die de wetenschappers hiervoor geven is dat bij de potloodgroep de mondhoeken wat omhoog krullen. Blijkbaar wekt die kleine (geforceerde) glimlach een stofje op dat in je hersenen ‘leuk’  aanzet. Je kunt jezelf dus in een betere stemming brengen door simpelweg te glimlachen. Fake it till you make it. Onderstaand filmpje vertelt er nog wat meer over!

Geschreven door