Jonge en oude kaas

Afgelopen weekend hadden we een gezamenlijke verjaardag van de neefjes en nichtjes – bijna allemaal dertigers. Maar niet de verjaardagsvierders stalen de show, dat werd gedaan door de vier kleintjes (twee baby’s, een peuter en een kleuter). De baby’s gingen van hand tot hand, er werd gekird (ja, ook door de baby’s) en de oh’s, ah’s waren niet van de lucht. Na afloop stroomde de app-groep vol met leuke foto’s en filmpjes. Als daar al een grijze krul op te zien was, was die als onderlegger of hulpje voor het kind in kwestie.

Ook ik werd volledig ingepakt door dat kleine grut, maar hoe komt het toch dat alles wat zij doen zo geinig en vertederend is? Want, zeg nou zelf, wat hebben zij eigenlijk bijgedragen aan hun leven dat ze zich kunnen beroemen op zoveel bewondering? Tenslotte: zitten, rollen, staan, een woordje hier en daar, is toch eigenlijk ‘the bare minimum’ als mens. Een beetje als jonge kaas: je doet het ermee als er niet een gerijptere variant voor handen is, maar eigenlijk smakeloos. Een plakje bleek rubber op je bruine boterham.

Nee, dan een oude(re) kaas! Een eerste voordeel is dat hij beter met een kaasschaaf te bewerken is. Door de interne rijping is-ie wat van zijn vocht kwijtgeraakt en daardoor niet alleen beter schaafbaar, maar ook intenser van kleur en zoveel beter van smaak. Je hebt ze zelfs met kristallen erin. Kom daar maar eens om bij zo’n pafferig jong exemplaar!

Ik weet natuurlijk wel waar die magneetwerking van de jeugd in schuilt.  Het is de onuitgesproken belofte die deze gave, vrolijke kindjes in zich meedragen. Het kan nog alle kanten op! Zo anders dan verderop in je leven, waarbij de interne rijping ervoor heeft gezorgd dat je wat vocht bent kwijtgeraakt (kreukels en rimpels), wat intenser van kleur bent geworden (vlekken op je vel) en je als je mazzel hebt wat beter van smaak bent geworden. Ik hoop maar dat het nog lang jonge kaasjes blijven, die kinderen. En wie weet denkt een brokkelkaas van 90, kijkend naar zo’n belegen exemplaar als ik: Heerlijk, zij kan nog alle kanten op!

Geschreven door

2 Comments