Waarom ‘waarom’ soms averechts werkt

Waarom ‘waarom’ soms averechts werkt

“Waarom zie ik je eigenlijk nooit meer?”, vraag ik een goede vriendin als ik tegenover haar zit bij de Starbucks. Haar ogen flikkeren op en fel zegt ze: “Alsof het zo makkelijk is om met jóu een afspraak te maken!” Voordat we het weten zitten we middenin een verhitte discussie over wiens schuld het is dat we elkaar zo weinig zien. Totdat we merken wat er echt aan de hand is en we lachend de conclusie trekken dat het veel zinniger is om, in plaats van te kissebissen, te kijken hoe we elkaar méér kunnen zien. Als ik in de tram naar huis zit bedenk ik dat die eerste vraag van mij nou niet bepaald had uitgenodigd tot een gezellig gesprek. Hij bevatte minstens drie kenmerken waardoor het gesprek in eerste instantie zo’n stekelig karakter kreeg.

Nooit, niemand, alles, altijd en het ligt aan jou

Een van die kenmerken is het gebruik van woorden als niemand, nooit, altijd, iedereen. Het zijn generalisaties die lekker bekken, maar slechts zelden waar zijn. Bovendien leek ik de oorzaak van het probleem ook mooi over de schutting te gooien bij mijn vriendin. Eerlijker was het geweest om te zeggen: “Ik vind het zo jammer dat ik je zo weinig zie.” Of juist meer aan te geven hoe je het graag zou willen: “Ik zou het zo leuk vinden om je wat vaker te zien”.

‘Waarom…?’ versus  ‘Hoe komt het dat….?’

Maar de belangrijkste reden van het ontsporen van ons gesprek lag in het eerste woord van mijn vraag: ‘waarom’. Kijk maar eens wat er bij jou gebeurt als iemand je een vraag stelt die met ‘waarom’ begint. Negen van de tien keer interpreteer je die vraag als een aanval. En op een aanval dien je te reageren met grof geschut: een tegenaanval of een verdediging. Heel anders is het als de vraag begint met “Hoe komt het dat….” . Dit lijkt veel meer een uitnodiging te zijn om te vertellen over hoe het een en ander zo gelopen is. En ingaan op een uitnodiging is altijd leuker dan het pareren van een aanval. Waarom? Daarom!

 

Waarom ‘waarom’ soms averechts werkt
Geschreven door

10 Comments