Het gewoontedier en de 21 dagen regel

Een beetje in gedachten loop ik naar de keuken om thee te gaan zetten. Ik steek mijn arm uit om
de waterkoker te pakken en heb mijn zoveelste ‘Huh?’-moment te pakken. De waterkoker staat er niet. Hij heeft namelijk een nieuwe plek aan de andere kant van de keuken. Dat heeft-ie al vier weken en nóg ben ik er niet aan gewend. Ja, als ik ’s ochtends bijna over hem struikel bij het roosteren van mijn boterham. Dan lukt het me wel. Maar als ik even wat minder mindful ben, neemt het gewoontedier in mij het van me over en loopt trouw naar de oude vertrouwde plaats. En ik maar in mijn coachtrajecten tegen klanten zeggen dat het 21 dagen duurt voordat je je een nieuwe gewoonte hebt eigen gemaakt. Wat zegt het nu dan over mij dat ik, na 34 dagen, nog steeds misgrijp? Komt het soms doordat we tussendoor een paar dagen zijn weggeweest naar Vlieland waardoor er een breuk is ontstaan in het maken van een nieuwe gewoonte? Dat vertel ik mensen namelijk ook: als je in die 21 dagen ook maar 1 dag overslaat, moet je weer helemaal van voren af aan beginnen.

Zwaar teleurgesteld in mezelf ga ik eens wat rondstruinen op het internet. Als ik zelf al niet kan practicen wat ik preach moet ik daar mijn klanten al helemaal niet meer mee lastig vallen. En zo kom ik er achter waar het verhaal over de 21 dagen is ontstaan. In de jaren ’50 ziet plastisch chirurg Maxwell Maltz dat zijn patiënten globaal na 21 dagen zijn gewend aan hun nieuwe gezicht in het geval hij bijvoorbeeld hun neus heeft veranderd of, mijns inziens nog ingrijpender, het ontbreken van een lichaamsdeel als hij een arm of been heeft moeten amputeren. Als hij daarover nadenkt trekt hij de conclusie dat het hem zelf ook ongeveer 21 dagen kost om aan iets nieuws gewend te raken. Hij schrijft er over in een boek dat een hit werd en zie daar: de 21-dagen regel was geboren. Maar toen Philippa Lally, onderzoeker aan the University College London, in 2009 onderzoek deed naar hoe lang het duurt voordat iets een gewoonte is, kwam ze tot hele andere cijfers. Het aanleren van een nieuwe gewoonte duurt tussen de 18 en de 254 dagen! Hoe eenvoudiger de gewoonte (b.v. voor het ontbijt een glas water drinken) hoe korter de aanleertijd. En het had geen invloed op de cijfers als mensen wel eens een dag oversloegen. Opgelucht kan ik nu dus weer thee gaan zetten: ik heb nog 220 dagen de tijd voordat ik buiten de grafiekjes val. Een nieuwe plek voor een waterkoker is tenslotte geen sinecure!

Geschreven door

3 Comments