Too much information

Ken je de situatie dat je iets leest of ziet en dat je ineens met je gedachten in een hele andere, maar toch vergelijkbare situatie bent? Ik had het afgelopen week. Ik opende de mail van een cliënte die een loopbaantraject bij mij volgt. Ze had het c.v. bijgevoegd dat zij wilde gaan gebruiken bij haar sollicitaties. Ik opende het document en ineens was ik in het duinlandschap van Meyendel.

Een poos geleden waren mijn geliefde en ik daar op een druilerige zaterdag naar toe gereden om te gaan wandelen. Het liep al tegen vijven toen we uit de auto stapten en het begon al te schemeren. We kwamen op een stuk waar we nog nooit eerder waren geweest en liepen tegen een omheind gebied aan. Bij de ingang stond een groot bord met informatie over het gebied en de uitnodiging om een paaltjeswandeling te doen. Zeker in de schemering een goed idee. We kozen voor de groene palen. Bij de eerste kruising was er nog niets aan de hand: gewoon na de kruising een groene paal die ons de weg wees. Maar even later belandden we op een kruising met twee groene palen: eentje die naar links gidste en eentje rechtdoor. Wat te doen? Ineens herinnerde ik me iets uit de tijd dat mijn ouders, mijn broertjes en mij op zondag gingen luchten in het bos: “Je volgt de paaltjes die rechts op het pad staan.” Gelukkig: rechtdoor dus. We raakten steeds dieper in het duinengebied en daar waar je in het begin nog wel van een pad kon spreken, ploegden we nu door het mulle duinzand omhoog en omlaag. Op een duintop gekomen waar we uit drie sporen konden kiezen telden we vijf paaltjes. Rechts, links, voor de top en na de top en een ander spoor weer helemaal zonder paal. Een duidelijk gevalletje van too much information. We kwamen er niet meer uit. De palenzetter had in zijn poging om ons ten dienste te zijn, ons juist volledig van het pad gebracht. Pas na een half uur vonden we onze auto weer terug.

Het c.v. op mijn beeldscherm was zo’n goedbedoelde groene palenwandeling: zo volledig dat ik als lezer volslagen de weg kwijt raak. Alleen al het aantal pagina’s (4!) en de layout (vol!) maakten me al moe voordat ik er aan begonnen was. Omdat een recruiter gemiddeld 10-15 seconden tijd besteedt aan een c.v., is het verstandig om zelf  te bepalen waar je de nadruk op wilt leggen. Het is dus zaak om selectief te werk te gaan en te durven kiezen. Je kunt een link plaatsen naar je LinkedIn profiel waar je meer gedetailleerd informatie over jezelf geeft. Zie je c.v. als een etalage: zet je topstukken er in en vertrouw erop dat die de lezer over de streep trekken om jouw winkel binnen te stappen en met jou in gesprek te gaan!

Geschreven door