De fijnste/vervelendste maand

“Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren. De straf die ik verdiend heb zit ik uit….” Andre Hazes komt via de speakers van het winkelcentrum mijn gedachtenwereld binnen gedreven. Als de dagen echt kort beginnen te worden en het blad roestbruin aan de bomen hangt, kan ik niet wachten tot de decembermaand begint. Het is voor mij de fijnste maand van het jaar, want: Sinterklaas, twee kerstdagen met familie, Oud & Nieuw bij familie en de rest van de dagen afgemetseld vol met bezoekjes van en aan vrienden die we soms lang niet gezien hebben. Geen idee waarom het in de rest van het jaar minder makkelijk lukt om al die mensen bij elkaar te krijgen in mijn agenda.

En dan raak ik in de tram aan de praat met een vriendelijke vrouw die blij zal zijn als het januari is. Vrij droog en feitelijk en zonder een spoortje slachtofferschap doet zij haar verhaal. Zij woont na haar scheiding alleen op een flatje. Haar ex-man zorgt voor hun twee puber-dochters. Die meiden komen wel eens langs om een filmpje te kijken, vertelt ze, maar echt contact heeft ze niet met hen.  Haar beste vriendin en beste vriend heeft ze zeer succesvol aan elkaar gekoppeld. Zij ziet ze nu niet zo vaak meer omdat ze onlangs zijn verhuisd om samen te gaan wonen. En een baan met aardige collega’s zit er niet in vanwege haar ziekte. Ze vertelt dat ze het iedere dag een klus vindt om uit bed te komen. Zij doet het wel, maakt een wandelingetje buiten, maar altijd alleen. “En als ik dan de tv aanzet en al die zogenaamde gezellige reclames met tafels vol lekker eten en vrolijke mensen zie, dan kan ik soms zo kwaad worden”, vertelt de vrouw. “Snappen ze nou niet dat het lang niet voor iedereen een feest is deze maand? Ik hoop dat het snel januari is. Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Wie weet ontmoet ik wel iemand met wie ik bevriend raak.”

Ik voelde haar gemis nog lang in mij doorklinken en schaam me bijna voor de vanzelfsprekendheid waarmee ik me in de decembermaand stort. Het is een zegen om zoveel fijne mensen om me heen te hebben. Ik wens het jullie allen toe! Heb een goede kerst.

Geschreven door

3 Comments

 • Joyce

  Lieve allebei, jullie ook hele fijne dagen toegewenst. De maand december is verdriet en blijdschap. Ik heb veel mensen verloren in deze maand, maar hoe heerlijk is het om je familie en je vrienden om je heen te hebben en er fijne dagen van te maken. Hoop jullie gauw te zien in het Nieuwe Jaar! Liefs Joyce

   
 • E. van der Ham

  Lieve Corine, Lieve Sjaak!!
  Ook ik wens jullie een mooie kerstperiode en een prachtig begin van het nieuwe jaar toe…. Persoonlijk vind ook ik het altijd best moeilijk om het alleen-thuis-zijn in te vullen in deze dagen, maar ik leer er steeds beter mee om te gaan en voel me rijk als ik vooral ‘bij mezelf’ blijf… Dán heb ik het samen met mijzelf ook best wel gezellig hoor… 🙂 !!
  Persoonlijk is het voor mij ook lastig om te zingen over mooie, vrolijke, liefdevolle kerst (morgen mag ik weer een uur lang leuke liedjes….) in een wereld waar zoveel geweld voelbaar is, veraf én dichtbij…. En toch weet ik dat het onze plicht is om kunst te blijven maken, muziek te blijven maken én om het lied te blijven zingen… Dít is wat mij bezig houdt deze dagen, en ik zal doen wat ik moet doen (ik kán ook niet anders….): Zingen! Heel veel liefs!! Ellen

   
  • corine

   Lieve Ellen,
   Zing het hoogste lied!
   Liefs,
   Corine